Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Omroep Gelderland
28 oktober 2024 8:14


Forse toename aantal urgentie-aanvragen huurwoningen op Noord-Veluwe
Foto: Forse toename aantal urgentie-aanvragen huurwoningen op Noord-Veluwe
Ter illustratie | Foto: Freepik

NUNSPEET - Op de Noord-Veluwe doen steeds meer mensen een beroep op urgentie om zo aan een huurwoning te komen. Het aantal aanvragen is in vijf jaar tijd met veertig procent toegenomen. Afgelopen jaar kreeg de urgentiecommissie 243 aanvragen binnen. In 2019 waren er dat nog 171. De Urgentiecommissie Woonruimteverdeling Noord-Veluwe handelt de aanvragen af voor de gemeenten Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Harderwijk, Ermelo en Putten.

Een woordvoerder van huurdersorganisatie Omnia Wonen in Harderwijk stelt dat dit alles te maken heeft met de algemene druk op de woningmarkt: "Het tekort aan woningen zorgt ervoor dat mensen alles proberen om toch een woning te krijgen. Daardoor wordt er ook vaker een beroep op urgentie gedaan."

Verstoorde woonsituatie
Dat er vaker een beroep wordt gedaan, betekent niet automatisch dat er ook vaker toekenning is. In 2019 werden er 100 urgenties verleend op de Noord-Veluwe. Vorig jaar waren dat er 101. Urgentie kan worden aangevraagd als er bijvoorbeeld een crisis is bij iemand waarbij er noodzaak is om op een zo kort mogelijk termijn een woning toegewezen te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat er een verstoorde woonsituatie is of iemands leven wordt bedreigd. En er zijn aanvullende voorwaarden om urgentie aan te kunnen vragen. Zo moet de aanvrager 18 jaar of ouder zijn, legaal in Nederland verblijven en ook ingeschreven staan als woningzoekende bij Huren Noord-Veluwe, de organisatie die voor de verschillende woningcorporaties de verhuur regelt.

In het jaarverslag van de Urgentiecommissie Woonruimteverdeling Noord-Veluwe wordt ook opgemerkt dat Nunspeet een opvallende stijger is. In 2023 was hier meer dan een verdubbeling van het aantal urgentie-aanvragen ten opzichte van het jaar ervoor. In één jaar tijd ging dit van 18 naar 37 aanvragen.

Pauzewoning
Volgens het verslag is er een toename van het aantal woningzoekenden dat urgentie aanvraagt, omdat ze niet langer in een zogenoemde pauzewoning mogen verblijven. Een deel van hen vroeg geen urgentie aan toen ze in de pauzewoning kwamen, maar kwamen hier mogelijk wel voor in aanmerking. Nu ze deze woningen uitmoeten, wordt de urgentie alsnog aangevraagd.

Navraag bij de gemeente Nunspeet leert dat de pauzewoningen vooral woningen op recreatieparken zijn. Mensen zijn hier bijvoorbeeld terecht gekomen na een scheiding. "De maximum termijn voor pauzewoningen is onveranderd", laat de woordvoering van de gemeente weten. "Wat is veranderd is de toegenomen druk op de woningmarkt ook op de huurwoningmarkt, het tekort aan woningen. Hierdoor maken de bewoners van de pauzewoningen steeds meer gebruik van een urgentieverklaring om via die route te kunnen doorstromen naar een reguliere sociale huurwoning."

Handhaving aangescherpt
Volgens de gemeente is er geen toename van het aantal urgentieaanvragen vanwege strengere handhaving op ongeoorloofd - permanent - bewonen van recreatiewoningen. De handhaving hierop is wel aangescherpt, maar deze is pas in 2024 ingegaan. Bovendien is het de vraag of handhaving überhaupt leidt tot urgentie-aanvragen. Het college kan ook een omgevingsvergunning verlenen voor het tijdelijk bewonen van een recreatieverblijf ter overbrugging naar een volgende woning of voor het gebruik van de woning als pauzewoning.

De gemeente Nunspeet ziet het toegenomen aantal urgentie-aanvragen op zichzelf niet per se als een probleem. Net als huurdersorganisatie Omnia Wonen wijst de woordvoering van de gemeente vooral op de onderliggende problematiek: "Deze toename laat zien dat het bittere noodzaak is om woningbouw te realiseren."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Nunspeet Nieuws 

nunspeet vrmg 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard