Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Foto: 500 militairen steken IJssel over om signaal af te geven aan Rusland
500 militairen steken IJssel over om signaal af te geven aan Rusland

Het is een indrukwekkend gezicht: grote vrachtwagens die de IJssel oversteken op een plek waar dat een uur eerder nog niet kon. Maar liefst 85 militaire voertuigen en 500 militairen moesten woensdagochtend naar de overkant van de rivier. Een goede oefening voor de Genie-eenheden.


Nieuws:
Foto: Vluchtelingen in Gelderland: akkoord over opvang Oekraïners in Hattem

Vluchtelingen in Gelderland: akkoord over opvang Oekraïners in Hattem
De ontwikkelingen rondom vluchtelingen en asielzoekers zijn volop gaande in Gelderland. Dagelijks komen er locaties bij of verlopen er opvangplekken. In dit artikel houden we je op de hoogte van de stand van zaken over de opvang van asielzoekers, statushouders en Oekraïners.
Foto: Foto's zeven verdachten getoond • zware botsing A50

Foto's zeven verdachten getoond • zware botsing A50
Het actuele 112-nieuws uit Gelderland lees en zie je in onderstaand liveblog. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden, vermissingen en misdrijven in onze provincie.
Foto: Drie gewonden bij ernstig ongeluk A50

Drie gewonden bij ernstig ongeluk A50
Bij een ongeluk op de A50 tussen Arnhem en Zwolle zijn dinsdag zeker drie mensen gewond geraakt. Het ging rond 17.30 uur mis ter hoogte van Epe, toen verschillende auto's met elkaar in botsing kwamen.
Foto: Nieuwe noodkreet na dodelijk ongeluk: 'Provincie, doe iets!'

Nieuwe noodkreet na dodelijk ongeluk: 'Provincie, doe iets!'
Teleurstelling, ongeloof en verdriet. Dat zijn de gevoelens die overheersen bij leden van de zogenoemde klankbordgroep kruising N798/Hoofdlaan in Putten. Al jaren strijden ze bij de provincie Gelderland voor aanpassing van de gevaarlijke oversteek, maar tot dusver zonder resultaat. Afgelopen weekend overleed een 84-jarige vrouw uit Putten na een aanrijding op de plek. "Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren?"
Foto: Mannen opgepakt na vondst 40.000 euro in boterhamzakjes

Mannen opgepakt na vondst 40.000 euro in boterhamzakjes
Op de A50 bij Epe zijn vannacht twee mannen aangehouden die meer dan 40.000 euro in hun auto hadden liggen. Het contant geld zat volgens de politie in twee boterhamzakjes.
Foto: Uniek beeld: wolf wurmt zich door dassenpijp

Uniek beeld: wolf wurmt zich door dassenpijp
Na klimmende en springende wolven is op de Veluwe nu ook een wolf gefilmd die zich door een dassenpijp wurmt. Volgens boswachter Frank Theunissen toont dit aan dat het roofdier maar een klein gat nodig heeft om een raster te passeren.
Foto: Filmmaker Olaf volgt deelnemer woestijnrace vanuit huis: 'Het is daar 52 graden'

Filmmaker Olaf volgt deelnemer woestijnrace vanuit huis: 'Het is daar 52 graden'
Documentairemaker Olaf Koelewijn werkt aan een portret over een gezin met een blind meisje, Maja. Na de zomer moet de film van de inwoner van Nijkerk klaar zijn.
Foto: Henk restaureert 200 jaar oud tandwiel voor molen: 'Prachtig'

Henk restaureert 200 jaar oud tandwiel voor molen: 'Prachtig'
Het is een cruciaal onderdeel van molen De Fortuin in Hattem: het grote spoorwiel. Met dat tandwiel worden de molenstenen aangedreven tijdens het malen van de molen. En juist dat spoorwiel was door de boktor en de bonte knaagkever helemaal kapot gevreten.
Foto: 'Plaats je wolfwerend hek dan ben je pro-wolf'

'Plaats je wolfwerend hek dan ben je pro-wolf'
Experts en ecologen hebben deze week in de Tweede Kamer aangedrongen op ruimere subsidieregelingen voor dierhouders die dieren willen beschermen tegen de wolf. "Het Rijk laat hier ook geld liggen" legt Glenn Lelieveld namens de Zoogdiervereniging uit.
Foto: Vrouw (84) overleden na aanrijding

Vrouw (84) overleden na aanrijding
Een fietsster is overleden na een aanrijding met een auto. Dat gebeurde op de Oude Rijksweg (N798) in Putten op zaterdagmiddag. De politie doet onderzoek.
Foto: Buurman voorkomt fraude, vrouw in Nijmegen heeft minder geluk

Buurman voorkomt fraude, vrouw in Nijmegen heeft minder geluk
In Hierden en Nijmegen zoekt de politie handlangers van nep-bankmedewerkers. Dankzij een buurman ging het spelletje in Hierden niet door.
Foto: Op huizenjacht? Bekijk de parels van Gelderland

Op huizenjacht? Bekijk de parels van Gelderland
Ben je deze zaterdag vrij en toevallig net op zoek naar een nieuw huis? Dan kun je op pad om je nieuwe droomhuis eens van binnen te bekijken. Op de NVM Open Huizen Dag staan de deuren van verschillende huizen open voor geïnteresseerde kopers. Speciaal voor de huizenzoekers stelden we een lijstje op met de parels van Funda - die overigens ook erg leuk zijn voor iedereen die liever online een kijkje binnenshuis wil nemen.
Foto: Vermiste man na zoekactie weer terecht

Vermiste man na zoekactie weer terecht
De man die vrijdagmiddag vermiste raakte in de omgeving van Putten, is na een zoekactie door onder meer een politiehelikopter en het Veteranen Search Team (VST) weer gevonden. De man werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangetroffen.
Foto: Krakers juwelier vluchten dankzij paaltjes in de straat

Krakers juwelier vluchten dankzij paaltjes in de straat
Het rolluik van een juwelier aan de Dorpsstraat in Nunspeet hield twee krakers tegen. De politie die plotseling opdook, werkte ook niet in hun voordeel. Maar de twee zijn nog steeds voortvluchtig.
Foto: Man (46) vermist in Putten, zoekteam speurt landgoed af

Man (46) vermist in Putten, zoekteam speurt landgoed af
De politie heeft vrijdagavond in het natuurgebied boven het buurtschap Koudhoorn, in de gemeente Putten, gezocht naar een vermiste man in een blauwe jas op witte sportschoenen. Hoelang de man vermist is, is niet bekend. Het Veteranen Search Team heeft de zoekactie later op de avond voortgezet vlakbij Landgoed Schovenhorst.
Foto: Airfryer vliegt in brand • fietser komt ten val

Airfryer vliegt in brand • fietser komt ten val
Het actuele 112-nieuws uit Gelderland lees en zie je in onderstaand liveblog. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden, vermissingen en misdrijven in onze provincie.
Foto: Campers zijn nog steeds razend populair: 'Dit is onze derde'

Campers zijn nog steeds razend populair: 'Dit is onze derde'
Gaan en staan waar je wilt en als het je niet bevalt, verkassen naar een andere plek: het is precies de vrijheid waar liefhebbers van campers zo aan verknocht zijn. De camper is dan ook onverminderd populair. En steeds meer Gelderlanders hebben er eentje.
Foto: Wolf laat zich niet voorspellen: 'We weten veel, maar niet alles'

Wolf laat zich niet voorspellen: 'We weten veel, maar niet alles'
Hoe ziet de toekomst van de wolf in Nederland er uit? Verschillende deskundigen gingen daar deze week met elkaar over in gesprek in Den Haag. Ze gaven aan dat het moeilijk is te voorspellen hoe de wolf zich ontwikkelt in een land als Nederland. "Er is meer onderzoek nodig", zegt onder meer ecoloog Hugh Jansman, verbonden aan de Wageningen Universiteit.
Foto: Artsen zagen voorheen weinig kinkhoestpatiënten, dat is nu wel anders

Artsen zagen voorheen weinig kinkhoestpatiënten, dat is nu wel anders
Het aantal meldingen van kinkhoest stijgt nog steeds. Dat blijkt onder andere uit cijfers van het RIVM en de GGD Noord- en Oost-Gelderland. In deze regio zijn in de eerste drie maanden van het jaar al twee keer zoveel meldingen gedaan als in heel 2023. Ook in het Radboudumc in Nijmegen komen nog steeds jonge kinderen en baby's binnen met kinkhoest. "Een zorgelijke situatie", zegt kinderarts Koen van Aerde.
Foto: Enorm veel rook bij woningbrand: 'Sluit ramen en deuren'

Enorm veel rook bij woningbrand: 'Sluit ramen en deuren'
Door een woningbrand in 't Harde is een persoon gewond geraakt, zo meldt een 112-fotograaf. De brand ontstond vrijdagochtend aan de Kruisakkerweg. Vanwege de enorme hoeveelheid rook zijn meerdere woningen in de omgeving ontruimd.
Foto: Rapper Flinke Jongen moedigt kinderen aan tijdens fietsexamen

Rapper Flinke Jongen moedigt kinderen aan tijdens fietsexamen
Rapper Flinke Jongen moedigde donderdag kinderen in Harderwijk aan tijdens hun fietsexamen. "Ik denk dat ze minder roekeloos zijn dan wij vroeger", stelde Danny Dijkhuizen, zoals de echte naam van de rapper luidt.
Foto: Mannen dringen huis binnen en mishandelen bewoners bij overval

Mannen dringen huis binnen en mishandelen bewoners bij overval
Onbekende mannen hebben in de nacht van woensdag op donderdag een overval gepleegd op een woning aan de Oranjeboomlaan in Wezep. Daarbij hebben ze twee bewoners mishandeld en bedreigd, zegt de politie.
Foto: 'Verdachten brute overval Epe sloegen al eerder toe, met fatale afloop'

'Verdachten brute overval Epe sloegen al eerder toe, met fatale afloop'
Vijf mannen die oktober vorig jaar betrokken zouden zijn geweest bij een fatale overval in Kampen worden ook verdacht van een brute woningoverval in Epe, december vorig jaar. De man des huizes werd daarbij bont en blauw geslagen.
Foto: 'Brussel moet beheer wolf mogelijk maken'

'Brussel moet beheer wolf mogelijk maken'
De provincie Gelderland biedt in Den Haag een petitie aan om in Brussel te pleiten voor beheer van de wolf. Ze wil de beschermde status van het roofdier verlagen zodat de wolf kan worden verjaagd, of afgeschoten boven een bepaald aantal.
Foto: Oost-Nederland in actie tegen digitale criminaliteit

Oost-Nederland in actie tegen digitale criminaliteit
Preventieles op een basisschool in Arnhem, een cyberveiligheidsbijeenkomst bij een bank in Zutphen en de politie die voorlichting geeft op de weekmarkt in Ermelo: in Gelderland en Overijssel komen dinsdag meer dan 80 organisaties in actie tegen cybercrime.
Foto: Je tuin vergroenen? Tuincoach Gijsbert weet wel hoe

Je tuin vergroenen? Tuincoach Gijsbert weet wel hoe
Ecoloog en tuincoach Gijsbert Pellikaan heeft een droom: alle tuinen in Ermelo een beetje groener maken. "Met al die betegelde tuinen kunnen we nog heel veel goede dingen doen."
Foto: Twee gewonden bij botsing

Twee gewonden bij botsing
Bij een botsing tussen twee personenauto's zijn twee personen gewond geraakt. In één van de auto's was ook een kind aanwezig, die raakte lichtgewond. Dat meldt een correspondent ter plaatse.
Foto: Warken, harken en karken: terug in de tijd op de Mariahoeve

Warken, harken en karken: terug in de tijd op de Mariahoeve
Een boerderij die nog precies de sfeer ademt van bijna honderd jaar geleden. Die beleving valt te ervaren in Museumboerderij de Mariahoeve in Putten.
Foto: Speciaal glas bij deze juwelier, inbrekers komen er niet in

Speciaal glas bij deze juwelier, inbrekers komen er niet in
De juwelier aan de Zuiderzeestraatweg West in Doornspijk had zijn zaak goed beveiligd. Deze drie inbrekers vingen dan ook bot. Maar ze richtten wel veel schade aan, doordat ze met twee sloophamers op de ramen beukten. De juwelier moest het speciale, inbraakwerende glas wel vervangen.
Foto: Vrouw botst tegen boom, brandweer moet haar bevrijden

Vrouw botst tegen boom, brandweer moet haar bevrijden
In Ermelo is afgelopen nacht een vrouw tegen een boom gereden. Zij raakte gewond.
Foto: Boze omwonenden halen hun gelijk: Epe pauzeert aanleg chalets voor Oekraïners

Boze omwonenden halen hun gelijk: Epe pauzeert aanleg chalets voor Oekraïners
De gemeente Epe stopt per direct met de aanleg en plaatsing van 35 chalets voor Oekraïense vluchtelingen in Vaassen. De voorzieningenrechter heeft een vergunning geschorst nadat boze omwonenden daarom hadden gevraagd.
Foto: Fietser gewond na botsing • EOD in bompak naar opvang

Fietser gewond na botsing • EOD in bompak naar opvang
Het actuele 112-nieuws uit Gelderland lees en zie je in onderstaand liveblog. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden, vermissingen en misdrijven in onze provincie..
Foto: Mag de supermarkt in dit dorp dan tóch op zondag open?

Mag de supermarkt in dit dorp dan tóch op zondag open?
In verreweg de meeste Gelderse gemeenten zijn supermarkten op zondag geopend. Een aantal gemeenten blijft echter weerstand bieden tegen de verruiming van de openingstijden. Heerde op de Noord-Veluwe is zo'n gemeente. Verschillende partijen in de raad willen het mogelijk maken dat winkels er op zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur open zijn. Maandag wordt er in de raad opnieuw over gesproken.
Foto: Wilco heeft een bijzondere hobby: 'Het is levensgevaarlijk!'

Wilco heeft een bijzondere hobby: 'Het is levensgevaarlijk!'
Gewapend met een zak krentenbollen, zijn telefoon en een notitieblokje legt Wilco Polinder uit Harderwijk maandelijks honderden kilometers af. Dat doet hij om de ruim 2400 amateurvoetbalclubs van Nederland te bezoeken. 'Groundhoppen' heet de opmerkelijke hobby. Inmiddels heeft Wilco al meer dan 1200 clubs op de teller staan. Op zijn Facebook- en Instagrampagina brengt hij verslagen uit van de mooie verhalen die hij opduikelt.
Foto: Oscar het Orgelpijpje en kinderdeuntjes moeten het orgel weer hip maken

Oscar het Orgelpijpje en kinderdeuntjes moeten het orgel weer hip maken
Zelf spelen op een klein orgeltje, een speurtocht door het museum, een mascotte én kinderliedjes ingespeeld op het orgel: het Nationaal Orgelmuseum in Elburg is vanaf dit weekend extra interessant voor kinderen. "Het orgel heeft een bepaald imago, maar we zien dat juist jongeren weer onbevangen naar het instrument kijken."
Foto: Burgemeesters Noord-Veluwe: geen vakantievluchten boven ons gebied

Burgemeesters Noord-Veluwe: geen vakantievluchten boven ons gebied
Zeven burgemeesters op de Noord-Veluwe hebben een brief gestuurd aan de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. De burgemeesters adviseren de aanstaande coalitie af te zien van het openen van Lelystad Airport voor vakantievluchten/groot handelsverkeer.
Foto: Bofuitbraak in Gelderland op verschillende plekken en scholen

Bofuitbraak in Gelderland op verschillende plekken en scholen
De bof is terug van weggeweest. De GGD Gelderland-Midden stelt dat in het westelijke gebied van Midden-Gelderland er sprake is van een bofuitbraak. "Op verschillende plekken en verschillende scholen in dit gebied zijn er kinderen met de bof", laat een woordvoerder weten.
Foto: Eerste asielzoekers opgevangen in hotel Epe na onrust

Eerste asielzoekers opgevangen in hotel Epe na onrust
In het Fletcher Hotel in Epe zijn donderdagmiddag de eerste asielzoekers aangekomen. De gemeente gaf woensdagmiddag een vergunning af voor de noodopvang. In totaal mogen er daar 276 asielzoekers ondergebracht worden.
Foto: Onrust na besluit om asielzoekers in hotel op te vangen, buurt naar rechter

Onrust na besluit om asielzoekers in hotel op te vangen, buurt naar rechter
De noodopvang voor asielzoekers in het Fletcher Hotel in Epe gaat donderdag open. De gemeente heeft daar woensdag een vergunning voor afgegeven. Boze omwonenden dienden meteen bij de rechtbank een verzoek in tot schorsing van het besluit, maar dat werd afgewezen.
Foto: NAVO toont spierballen met mega-oefening

NAVO toont spierballen met mega-oefening
Het zijn spannende en drukke tijden voor veel Nederlandse militairen en mariniers. 5000 Nederlandse manschappen en 1000 voertuigen van Nederlandse kazernes gaan op 9 april op weg voor de grootste NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog.
Foto: Sterrenchef kookt voor terminaal zieke patiënt in ziekenhuis: 'Zeer indrukwekkend'

Sterrenchef kookt voor terminaal zieke patiënt in ziekenhuis: 'Zeer indrukwekkend'
De patiënt kon niet naar het restaurant dus toog de chef-kok naar het ziekenhuis. voor het vervullen van een laatste wens. "Dit was zo dankbaar om te doen", zegt Michel van der Kroft van tweesterrenrestaurant 't Nonnetje in Harderwijk.
Foto: Zusjes uit boekwinkelfamilie verheugen zich op Boekenweek

Zusjes uit boekwinkelfamilie verheugen zich op Boekenweek
Elk jaar worden Nederlanders aangemoedigd om de boekwinkel binnen te stappen voor de Boekenweek, een viering van het geschreven woord met een uniek thema. Dit jaar draait alles om 'Bij ons in de familie'. In een gezellige boekwinkel staan twee zussen, Elise en Marieke Walinga, klaar om families de komende week te verwelkomen in hun boekenwinkel die zij al generaties doorgeven.
Foto: Zo gevaarlijk is een vuurwerkbom aan je voordeur

Zo gevaarlijk is een vuurwerkbom aan je voordeur
Vuurwerk dat ontploft voor je deur. Je schrikt je lam als jou dit overkomt en de schade is enorm. En dan mag je van geluk spreken als jij en je gezin ongedeerd blijven, zoals in Vaassen en Apeldoorn. En vaak filmen daders hun acties.
Foto: 'Onfatsoenlijk en onvolledig geïnformeerd', woede vanwege ov-borden

'Onfatsoenlijk en onvolledig geïnformeerd', woede vanwege ov-borden
De provincie Gelderland ligt samen met Overijssel en Flevoland overhoop met een bedrijf dat de borden bij busstations zou vervangen. Dat gebeurde niet en daarom stellen de drie provincies het bedrijf Surtronic aansprakelijk voor de geleden schade.
Foto: Stoeptegel om discussie over roken op gang te brengen

Stoeptegel om discussie over roken op gang te brengen
Alle bushaltes in de gemeente Oldebroek worden voorzien van de stoeptegel 'rookvrije generatie' om de bewustwording rondom het (niet) roken te creëren. De gemeente wil de kinderen namelijk 'rookvrij op laten groeien'.
Foto: Voorlopig geen rechtszaak tegen gemeente over komst asielzoekers in hotel

Voorlopig geen rechtszaak tegen gemeente over komst asielzoekers in hotel
De rechtszaak van vijftig omwonenden tegen de gemeente Epe over de komst van honderden asielzoekers in een hotel gaat woensdag niet door. Dat meldt de rechtbank. Het kort geding is voorlopig uitgesteld.
Foto: Gemeente stelt komst 276 asielzoekers uit na onrust

Gemeente stelt komst 276 asielzoekers uit na onrust
Vijftig omwonenden van een hotel in Epe slepen de gemeente voor de rechter. Vanaf dinsdag zou het Fletcher hotel Epe-Zwolle noodopvang moeten bieden aan enkele honderden asielzoekers. De buren voelen zich 'niet betrokken en gehoord'. De gemeente ziet zich genoodzaakt de komst van de asielzoekers uit te stellen.
Foto: Overvallers met bivakmutsen komen uit het bos

Overvallers met bivakmutsen komen uit het bos
Een 55-jarige man uit Emmeloord is op de parkeerplaats van een hertenkamp aan de Renderklippenweg in Epe overvallen. Zondagavond stond hij daar geparkeerd toen er plotseling twee personen, met bivakmutsen op, uit het bos kwamen.
Foto: BN'er redde dit landgoed

BN'er redde dit landgoed
Jarenlang staat landgoed Morren in Oosterwolde leeg en te koop. Dorpsbewoners zien het achttiende-eeuwse pand met de jaren steeds verder verloederen. Het is hen een doorn in het oog. Totdat een bekende Nederlander zich over het pand ontfermt.
advertentie