"Het is een rare situatie. Het was heel plotseling. We werden al een beetje ingeseind door een werknemer en twee dagen later kregen we het officiële bericht. Dat was eind mei. We hebben nog één keer een 10-minutengesprek gehad en dat was het", reageert vader Sergey van Daalen. De BSO+ De Spetters, voor kinderen van 4 tot 13 jaar, is gevestigd aan het Kruithuis, vlakbij basisschool De Springplank.
Fusie van zorgaanbieders
Dat de groep stopt, heeft volgens Lydia Korver, medewerker bij Prokino, te maken met de fusie van Prokino met een andere zorgaanbieder; Venturion Care. "Deze fusie zal op 31 december dit jaar afgerond zijn", laat Korver in een schriftelijke reactie weten. "Het vertrek van dit bedrijfsonderdeel betekent ook het vertrek van de vereiste expertise om de kwaliteit van zorg te bieden, die wij nastreven."
Wet- en regelgeving
Daarnaast vallen medewerkers van de BSO+ onder de wet Kinderopvang de wet Jeugdzorg, terwijl voor de reguliere BSO's alleen de wet Kinderopvang geldt. "De dienstverlening vereist daardoor aparte systemen, aparte administraties, processen en expertise", legt Korver uit. "Tot enkele maanden terug hadden we een jeugdzorgtak binnen deze organisatie, maar die verdwijnt. Daardoor kunnen we niet meer voldoen aan de wet- en regelgeving."
Abrupt nieuws
Korver laat verder weten dat de ouders van de BSO+ zo snel mogelijk geïnformeerd zijn. "We begrijpen dat ouders het nieuws als abrupt ervaren kunnen hebben, het gaat de zorgverlening voor hun kinderen aan", stelt zij. "We benadrukken wel dat het gaat om de afbouw van de dienstverlening voor de BSO+. De reguliere kinderopvang van Prokino blijft gewoon beschikbaar."
De ouders vermoeden daarnaast dat er ook geld gemoeid is met de kwestie, hoewel Prokino het daar niet over heeft. "Het lijkt erop dat de focus meer ligt op kostenbeheersing dan op wat het beste is voor de kinderen", merkt Lusanne Hertsenberg, één van de ouders, op. "Deze vorm van de BSO kost meer geld, omdat er ook meer begeleiders nodig zijn. De groepen zijn kleiner", vult Van Daalen aan.
Vergaande gevolgen
Het stoppen van de BSO+ heeft voor zowel de kinderen als voor de ouders vergaande gevolgen. "Er is geen alternatief", stelt Van Daalen. Zijn zoon heeft voornamelijk behoefte aan extra ondersteuning op sociaal-emotioneel gebied. "Bij een normale BSO, waar de groepen groter zijn, zou hij verdwijnen of overprikkeld raken." Van Daalen heeft geprobeerd een andere BSO+ te vinden. "Daar zijn er nog twee van in Harderwijk, maar één is meer specifiek voor kinderen met meervoudige klachten. De andere heeft laten weten geen plek te hebben voor meer kinderen. Ze zijn nu op zoek naar mogelijkheden om een nieuwe groep op te starten, maar daar is ook personeel voor nodig."
Stabiliteit, rust en veiligheid
Juist voor kinderen met de speciale zorgbehoefte is stabiliteit, rust en veiligheid heel belangrijk. "Dat kunnen we de kinderen nu niet bieden", laat Van Daalen weten. "Ze zitten nu thuis. Ik werk zelf gelukkig in Harderwijk, dus ik kan mijn zoon van school ophalen en nog een paar uur thuis werken, maar dat kunnen niet alle ouders." Van Daalen noemt een andere ouder uit de groep, die haar baan dreigt te verliezen, omdat zij niet zo veel thuis kan werken. "Maar daarnaast is het voor de kinderen natuurlijk ook echt niet goed. Ze moeten zich kunnen ontwikkelen, samen met andere kinderen."
Verantwoordelijkheid
Waar het volgens Van Daalen onder andere fout gaat, is de vraag over de verantwoordelijkheid. "Het is duidelijk dat de gemeente eindverantwoordelijke is voor de zorg, maar wie levert die?", vraag Van Daalen zich af. "We weten al een paar maanden dat dit eraan zit te komen, maar er gebeurt weinig." De ouders voerden al verschillende gesprekken met instanties als de gemeente en het Centrum voor Jeugd en Gezin. "We willen geen vage plannen meer horen. Er moet zo snel mogelijk een structurele oplossing komen", verwoordt Marieke Ros, moeder van één van de kinderen, het probleem.
Brandbrief
De ouders stuurden daarom een brandbrief naar de gemeente. Dit lijkt de Harderwijkse politiek enigszins wakker geschud te hebben. Vorige week maandag, 26 augustus, stelde de D66 schriftelijke vragen aan het college van B en W. Hier stelt fractievoorzitter Anke Buurman-Kuiper onder andere de vragen in hoeverre het college op de hoogte was van het ontbreken van een alternatief voor de ouders, welke oplossingen er zijn en in hoeverre financiële aspecten van invloed zijn. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de antwoorden uiterlijk op 24 september openbaar gemaakt worden.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133