Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Eljakim Doorneweerd
13 mei 2024 20:21


Oldebroek wil meer ruimte voor kleinschalige woningbouw
Foto: Oldebroek wil meer ruimte voor kleinschalige woningbouw
Voorbeeld van collectief wonen is de Wezeper Veste. Foto: screenshot Facebook Wezeper Veste

OLDEBROEK – Het college van de gemeente Oldebroek wil meer ruimte en maatwerk bieden aan kleinschalige woningbouwinitiatieven. Er zijn eind 2022 bewonersavonden gehouden en deze brachten naar voren dat er een sterke vraag was naar verruiming van het beleid. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan extra woonruimte op een erf en versoepeling van regels voor woningsplitsing.

Hierbij kun je denken aan inwoning of bijvoorbeeld een tijdelijke woningunit op erf. Bij deze geactualiseerde notitie (kleinschalige woningbouwinitiatieven) is er meer ruimte voor maatwerk. Zo is er ook ruimte opgenomen voor kamerverhuur, wonen in een bestaand bijgebouw en een (pré)mantelzorgwoning op eigen erf.

Collectief wonen
Raadslid Henri Wijnne (ChristenUnie) diende vorige maand een initiatiefvoorstel in over dit onderwerp welke werd aangenomen door de gemeenteraad. Het initiatiefvoorstel hield in dat er meer ruimte moet komen voor collectief wonen.

“Collectief wonen zijn vaak initiatieven vanuit omwonenden. Men bouwt samen en gaat er ook samen wonen. Zo kun je voor eigen inwoners bouwen, voor andere vormen kiezen (tiny houses bijvoorbeeld) en daarnaast kan het ook nog een sneller gaan als je het zelf oppakt”, zegt Wijnne daarover.

Sociale samenhang
Wijnne wil vooral dat mensen weten waar ze terecht kunnen als ze een dergelijk initiatief willen starten. De sociale kant hiervan benoemt hij ook: “Het collectief wonen zorgt voor meer sociale samenhang in de buurt en geeft de kans om wonen en zorg te combineren. Veel initiatieven voor collectief hebben gemeenschappelijke ruimtes of een gemeenschappelijke tuin. Ook doen zij veel dingen samen. Hierdoor kan collectief wonen eenzaamheid tegengaan en zorgen voor meer sociale samenhang in een buurt.”

Ook enkele risico’s
Er zijn wel wat risico’s verbonden aan het voorstel. Zo zal handhaving lastiger zijn, omdat het ook om tijdelijke bewoning gaat. Daarnaast is het permanent of tijdelijk wonen in recreatiewoningen niet opgenomen in het beleid.

De commissie Ruimtegebruik & Leefomgeving spreekt op woensdagavond 15 mei over het voorstel van het college.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Oldebroek Nieuws 

vrmg  woningbouw 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard