De autoluwe binnenstad wordt vastgelegd in het plan 'Onderdeel Parkeren Harderwijk'. Hierin is onder andere onderzocht welke parkeerplaatsen op dit moment door wie gebruikt worden.
Groeiende stad en meer auto's
Mazier beschrijft Harderwijk in het voorwoord van het plan als 'Nederland in het klein als het gaat om het gebrek aan ruimte voor alle opgaven en initiatieven die er zijn.' Volgens de wethouder wordt het verkeer in en om de gemeente steeds drukker, waardoor de stad op termijn dreigt dicht te slibben. Daarbij blijkt uit onderzoek dat het aantal auto's per huishouden toeneemt. Landelijk heeft ieder huishouden gemiddeld 1,1 auto's. In Harderwijk ligt dit op 1,12 auto's, terwijl dit er in 2010 nog 1,05 waren.
Daarom is er volgens de wethouder actie nodig. Het plan werkt toe naar autoluwe wijken en buurten in Harderwijk. De gemeente wil beginnen bij schoolomgevingen en de binnenstad.
Parkeerplaats Waterfront
Om de binnenstad autoluw te maken, zullen onder andere de parkeerplaatsen Kloosterplein, Plantage en Vitringasingel moeten verdwijnen. Ook vergunninghouders mogen hier dan niet meer parkeren. De gemeente kijkt daarom nu naar alternatieven voor deze parkeerplaatsen rondom het centrum. De nieuwe parkeergarage Jan Krulkade speelt hierbij een belangrijke rol. Deze garage, die naar verwachting in 2026 opgeleverd zal worden, wordt gerealiseerd bij de wijk Waterfront en moet plaats gaan bieden voor zo'n 575 voertuigen.
Hoewel de wethouder benadrukt dat er pas parkeerplekken in de binnenstad zullen verdwijnen, wanneer er voldoende parkeerplekken aan de rand van de stad beschikbaar zijn, maken inwoners zich zorgen. In het plan wordt de Parkeerplaats Zonneweide aangemerkt als parkeerplaats voor inwoners die een tweede vergunning aanvragen. "Dat is een kilometer naar de binnenstad", merkt een bewoner op tijdens de commissievergadering op 21 november. "Ik kan me niet voorstellen dat mensen 's avonds hun auto daar parkeren en dan dat hele eind moeten lopen."
Eerder bleek uit een enquête onder inwoners uit de binnenstad, die een jaar geleden werd afgenomen, dat een groot deel van de inwoners van dit stadsdeel een autovrije binnenstad ziet zitten. 62% was het eens met de stelling 'De binnenstad wordt autovrij'.
Westeinde uitbreiden
Daarnaast wordt parkeerplaats Westeinde als een belangrijke locatie gezien voor de gemeente om de parkeergelegenheid te intensiveren. Op dit moment zijn er 146 parkeerplekken op dit terrein. Deze parkeerplaats zal de parkeerders van de Vitringasingel, Plantage en Kloosterplein op moeten vangen. Ook moeten er plaatsen komen voor een deel van de vergunninghouders uit de binnenstad en voor de bezoekers aan het voormalige verzorgingstehuis Randmeer.
Hierdoor zouden er in ieder geval 291 plaatsen aan Westeinde toegevoegd moeten worden. In totaal zou dit dus neerkomen op zo'n 430 plaatsen. Gelet op de groei van de gemeente en de bezoekersaantallen, verwacht de gemeente zelfs 450 tot 500 plaatsen toe te moeten voegen. De gemeente ziet de uitbreiding van deze parkeerplaats als een belangrijke randvoorwaarde voor de autoluwe binnenstad.
De tekst gaat verder onder de foto.
Niet betrokken
Omwonenden van parkeerplaats Westeinde zijn minder enthousiast over de plannen. Tijdens de commissievergadering laten zij van zich horen. "We moeten in de krant lezen over de plannen voor de uitbreiding", benoemt één van de omwonenden. "We begrijpen dat er uitgebreid moet worden, maar waarom worden wij er niet bij betrokken?", vraagt een andere bewoner zich af.
De plannen zijn nog niet definitief. Tot 6 december hebben inwoners de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Volgend jaar wil de gemeente beginnen met het onderzoeken van de mogelijkheden om Westeinde uit te breiden. Ook een aantal andere actiepunten, zoals het terugbrengen van 2 uur gratis parkeren naar 1 uur, moet dan ingaan.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133