Er is gekeken naar participatie waarbij inwoners of andere stakeholders worden betrokken bij de beleids- en besluitvorming door de gemeenten, maar ook naar overheidsparticipatie, die inhoudt dat de gemeente aansluit bij initiatieven van inwoners en die actief ondersteunt, op welke manier ook. Met de resultaten van het onderzoek ontstaat meer inzicht in de daadwerkelijke participatie, of het gebrek er aan. Ook is de doelmatigheid van het participatiebeleid aan bod gekomen.
De resultaten van het onderzoek zijn opgeschreven in het rapport ‘Participatie in Ermelo' en ‘Participatie in Harderwijk'. Beide rapporten zullen op de websites van de gemeenten terechtkomen. In het rapport participatie in Harderwijk is geconcludeerd dat het college weinig gestructureerd uitvoering geeft aan het participatiebeleid. Ook heeft de raad in de afgelopen jaren geen gerichte sturing gegeven aan de ontwikkeling van dit beleid.
Ermelo
Het Ermelose participatiebeleid is pas geleden (2021) geactualiseerd en dat blijkt daardoor een vrij breed en levend beleid. De raad toont zich veelal betrokken bij participatieprocessen en het resultaat ervan. Maar men heeft geen overzicht van de manier waarop participatie door de gemeente ingevuld is en wordt en wat de meerwaarde ervan is. Dat betekent dat ze hun controlerende rol niet optimaal kunnen vervullen. Verschillende raadsleden hebben de behoefte geuit het beleid met regelmaat te willen evalueren en als het nodig is aan te passen.
De rapporten worden voorgelegd aan de gemeenteraad van zowel Ermelo als Harderwijk. Het is aan het college en de raad om te besluiten of zij de aanbevelingen overnemen en daar gevolgen aan verbinden en zo ja, welke.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133